Bring Your Own Device! Tuo Oma Mobiili! Tuo Oma Laite!

Rakkaalla lapsella on monta lyhennettä ja osa meistä käyttää näitä jo ihan sujuvasti omassa puhekielessään.

Yksinkertaisuudessaan tämä asia vastaa julkisuudessa kovasti kiertävään kysymykseen: Saako kännyköitä käyttää tunneilla, koulussa? Ja nyt puhutaan siis kännyköiden käytöstä opetuskäytöstä, ei viihdekäytöstä.

Itseäni tämä ajatus on kiehtonut pitkään. On selvää, ettei yhteiskunta varmasti koskaan pysty kustantamaan omaa laitetta jokaiselle oppilaalle ja toisaalta muksut kantavat jo perstaskussaan varsin toimivaa peliä, johon ovat vanhemmat ostaneet vielä liittymänkin. Ja kun koulun vielä pitäisi opettaa oppilaille elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja, niin eiköhän kapulan erilaiset käyttömuodot ovat kovastikin keskiössä nykymuksuilla, olivatpa diginatiiveja tai eivät.

Olen miettinyt  kovasti myös sitä, ovatko oppilaamme keskenään kovin erilaisissa asemissa sen mukaan, onko oma opettaja lainkaan kiinnostunut käyttämään tieto- ja viestintäteknisiä valmiuksia osana omaa opetustaan vai ei. Millä lailla meidän pitäisi pystyä kirjoittamaan opetussuunnitelmiin asioita tieto- ja viestintäteknisistä asioista, kun muutostahti tällä alalla on niin kovin nopea, ettei edellinen tuliterä känny ehdi edes kolhiintua, kun seuraava malli jo koputtelee kauppoja?

Itse lähdin hakemaan vastausta kysymykseen noin vuosi sitten. Sain rahoituksen hankkeelle, joka kulkee kunnassamme nimellä BYOD-ope. Ensiksi jopa vetämäni sähköisten oppimateriaalien ryhmä naureskeli ajatukselleni, mutta niinpä sekin vain keskusteluissa marinoitui. Ja kun rekrytointi ja hankkeen suunnittelu saatiin hoidettua, aloitti elokuun alussa kunnassamme ihan loistotyyppi, BYOD-ope Antti.

Idea toimii seuraavasti: BYOD-ope kiertää lukuvuoden aikana kaikki kuntamme 25 viidettä luokkaa viisi kertaa. Hän on kerrallaan kussakin luokassa kokonaisen päivän ja suunnittelee sen päivän työskentelyn. Luokan oma ope osallistuu opetukseen ja oppii samalla itsekin. Jos jollain oppilaalla ei ole omaa laitetta, eipä hätää! BYOD-opella on mukanaan salkku, josta saa lainata tuliterän iPadin.

Mitä tästä tulee siis tuloksena? Koko ikäluokallinen, noin 500, oppilasta, joka osaa käyttää monipuolisesti omia laitteitaan oppimiskäytössä. Ja 25 luokanopettajaa, jotka ovat rohkaistuneet kokeilemaan rajojaan ja saaneet siihen tukea. Mutta tulokset voivat olla myös paljon muutakin!

byodope-normal.jpg

Kuva: Juttu Ylöjärven uutisista 24.9.2014.

Antti-ope on luvannut itsekin kirjoittaa blogiini kokemuksiaan ja koko hanketta voi seurata myös täältä.  Blogi löytyy myös sivupalkista linkkilistastani. Minusta mielenkiintoista tässä on kokonaisuus kunnan tasolla. TVT-resurssiopeja on ollut jo useita vuosia, itse palkkasin reksinä ensimmäisen lajissaan muistaakseni 2010. Mutta tässä kokeilussa lähdettiinkin hakemaan koulutuksellista tasa-arvoa laajan kunnan alueella. Että oppilaalla olisi mahdollisuus päästä kokemaan tämä asuinpaikastaan, opettajastaan ja omasta laitteestaan huolimatta.

Olen tavannut muutamia opettajia BYOD-open ensimmäisen käynnin jälkeen. Innostus on ollut melkoinen. Ensin ammatillisesti pelottavaltakin kuulostava hanke (johon joutui vain siksi, että sattui olemaan tietyn luokka-asteen opettaja) alkaakin olla innostava ja odotettu asia. Ja yhä enemmän olen kuullut kysymyksiä: "Miksei tähän pääse muutkin luokka-asteet?" Vielä emme saaneet talousarvioissa tehtävään vakinaista virkaa. Mutta ajatelkaapa hankkeen etuja: oppilaiden kokemukset, 25 opettajalle 5 päivän henkilökohtainen koulutus tieto- ja viestintätekniikan opetukseen, vieläpä omassa toimintaympäristössä, onnistumisen kokemukset ja hyvät fiilikset! Testaus siitä, miten oppilaiden laitteet ja jaetut verkot toimivat! Useat eri lähestymistavat kokeiltuna kokonaisen kunnan ikäluokalla! Ihan verratonta ja tällä hintalapulla saadaan moninkertainen hyöty!

Olen kerrassaan innoissani tämän projektin johtamisesta! Minulla on loistava BYOD-ope, joka pursuaa ideoita, mutta ymmärtää työnsä arvon myös siltä kannalta, mihin suuntaan meidän kannattaisi tulevaisuuden TVT-opetuksessamme lähteä. Linkatkaapa muitakin hyviä kokeiluja vaikka kommenttiboksiin. Nämä kokemukset ovat liian arvokkaita vakan alla säilytykseen!