Olen toiminut pääluottamusmiehenä vuodesta 2011. Jo vuodesta 2017 olen huolestuneena seurannut vuosityöajan maasuttamista perusopetukseen, sekä yrittänyt vaikuttaa, ettei tätä jäsenistön edun vastaisena turhaan kokeilla, saati järjestön toimin ajeta.

Tästä olen OAJ:n ylintä toimiston johtoa varoittanut, muun muassa sähköpostitse yhdessä parin plm-kollegan kanssa, sekä keskustelemalla puheenjohtajan ja neuvottelujohtajan kanssa. Viesti on mennyt huonosti perille. Tuntuu siltä, että järjestön ylätasolla on kannat lyöty lukkoon eikä niistä poikkeavia ajatuksia hyväksytä  – siksikin ns. oman talon ulkopuolisuus on todella tärkeää. Lisäksi olen osallistunut edunvalvontaan liittyvään keskusteluun niin somessa, kuin perinteisemmässä mediassa, jo pitkään.

Kannattamani ehdokkaan tekemisiä olen seurannut tarkemmin noin kahden vuoden ajan. Itselleni hänen toimintansa näyttäytyy kuin vastakohtakuvajaisena nykyjohdon viimeisen parin vuoden ajan toimintaan:

  • yksimielisyyttä vaativa ja rivit suoraksi huutava johto vs. kuunteleva, keskusteleva ja erilaiset näkemykset salliva näkemyksellinen johtajuus 
  • kömpelö ja sovinistinen some-käytös vs. keskusteleva, toisia arvostava ja rakentava some-käytös
  • näennäinen ja kulmikas edunvalvontapuhe (jossa loppuviimein vastuu siirretään paikalliselle pääluottamusmiehelle) vs. aito, tilanteen ymmärtävä edunvalvonta
  • ikääntynyt setämiesjohto vs. monipuolisesti kokenut, mutta kuitenkin nuori naisjohtaja

Järjestön jäsenistöstä huomattava enemmistö on naisia. Uskon, että parhaan ihmisen valitseminen on aina järkevää. Nyt hämmästyisin suuresti, jos se pätevin ei olisi myös edustamansa jäsenistön enemmistön lailla nainen.

Ehdokkaani puheenjohtajaksi on Leena Pöntynen.

Harri_Venetsia.jpg

Harri Laukkanen

erityisopettaja, Hirvikosken yhtenäiskoulu, Loimaa

PLM ja 1.kauden OAJ-valtuutettu