Olen tutustunut Leenaan, kun toimin Ylöjärvellä kunnallispolitiikassa ja olin silloisen koulutuslautakunnan jäsen. Lautakunnan kokouksissa Leenan innostunut olemus ja vahva kehittämisote tekivät suuren vaikutuksen. Hakeuduin myöhemmin Ylöjärvelle rehtoriksi ja Leenasta tuli esihenkilöni.

Esihenkilönä Leena oli juuri sellainen kuin ajattelinkin - laajasti ajatteleva, innostava ja innostunut. Hän sai todella paljon aikaan ja kehitti jatkuvasti opetuspalveluita. Leenalla on sammumaton palo oppimiseen, opettamiseen ja kehittämiseen. En ole tavannut ketään muuta, jolla on aina niin paljon ideoita ja joka todella haluaa puhua kaikissa tilanteissa uusista ideoista ja visioida tulevaisuutta. Muistan eräätkin seminaarien ja koulutusmatkojen aamupalat ja paluumatkat bussissa, jolloin Leena on hehkunut innostuksesta ja herättänyt keskustelua milloin mistäkin häntä askarruttavasta asiasta. Kehittäminen tarkoittaa Leenan tapauksessa tarkoituksenmukaista, mm. opettajien työtä helpottavaa ja järkevöittävää työtä. Hän on valmis uudistamaan toimintatapoja siten, että jotain jätetään poiskin eikä aina tuoda vain lisää vanhan päälle. Mikäli jokin ei toimi, etsitään vaihtoehtoja.

Leenan siirryttyä opetuspäällikön tehtävistä muualle olemme pitäneet satunnaisen säännöllisesti yhteyttä. Olemme tehneet yhteistyötä edelleen ammatillisesti, sillä hän on Teknologiateollisuudessa työskennellessään tehnyt merkittävää ja vaikuttavaa työtä tukemalla STEM-aineiden kehittämistä ja arvon nousua. Leena onkin ihminen, joka ei tyydy siihen, että on ongelmia. Hän miettii, mikä niihin olisi ratkaisu ja varmistaa, että asiat todella kehittyvät ja muuttuvat. Tämän kaiken hän tekee vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Hän on todella hyvä sparraaja ja mikäli vastapuoli on halukas, tulee yhteistyöstä varmasti antoisaa, innostavaa ja eteenpäin vievää.

Mielenkiinnolla olen seurannut, miten hän on tehtävissään edelleen kylvänyt sitä samaa innostusta oppimisen ja opettamisen kehittämiseen. Leena keskustelee aktiivisesti somen eri sivustoilla ja tuo esille laaja-alaista näkemystään ja ideoitaan, jotka usein ovat aikaansa edellä. Hän uskaltaa myös haastaa keskustelua tehden sen kuitenkin aina siten, ettei se loukkaa toisen näkemystä. Jos hän ei tiedä jostain asiasta, hän kerää tietoa laajalta joukolta ihmisiä kysellen näkemyksiä ja kokemuksia. Jokin häntä inspiroiva kommentti saattaa johtaa kävelylenkille, jossa asiaa pureskellaan.

Näkemykseni mukaan OAJ tarvitsee vetäjäkseen ihmistä, joka osaa ajatella laaja-alaisesti ja uudella tavalla. Leena veisi OAJ:ta vastakkainasettelun ajasta yhteisen ja uudenlaisen näkemyksen hakemisen aikaan. Hän on valmis keskusteluun, mielipiteiden ja kokemusten kuunteluun sekä laittamaan itsensä tinkimättömästi likoon. Kaikkien etu on hyvinvoiva opetusalan ammattilainen, on hän missä tehtävässä hyvänsä. Kuulen OAJ:n jäsenten usein jopa pilkkaavan OAJ:tä, koska he kokevat, ettei ongelmia ole saatu ratkottua riittävästi.  Leenan laaja kokemus erilaisista tehtävistä on harjaannuttanut ottamaan huomioon erilaisia näkökulmia ja uskon vahvasti, että hänen johdollaan ongelmiin löytyisi ratkaisuja. Leenan johdolla OAJ:n olisi mahdollista kasvattaa profiiliaan siten, että sitä kunnioittaisivat sekä työnantajan, koulutuspolitiikan että oman jäsenistön edustajat.  

Merja%20Lehtonen.jpg

Merja Lehtonen

Opetuspäällikkö

Kangasalan kaupunki