veso-normal.jpg

Ajatustyö käynnissä. Ylöjärven kauniilla kaupungintalolla kelpaa vesoilla!

 

Kaksi pelillistä vesoa on vietetty, eilen ja tänään. Yhteensä neljä koulua on päässyt mukaan meidän oman kunnan OPS-ammattilaisten vetämiin vesoihin. Ja mitä, mitä...

Palaan vesojemme tuloksiin ja palautteisiin sitten aikanaan, mutta tässä kohdassa ehkä kommentoin vain sitä, miltä se tuntuu. Ensinnäkin, OPS-asenneagenttimme, Ylöjärven OPS-ammattilaiset, ovat ihan rautaa. Sujuvaa johdattelua, hienovaraista auttamista ryhmissä ja rautaista osaamista. Siitä ne on tehty. Vähän liikaa vain ovat sisässä noissa Putouksen hahmoissa, toimitus huomauttaa...

Ensimmäisessä pätkässä tulevaisuudessa tarvittavaan osaamiseen suuntautuvissa vesoissamme olemme käsitelleet ammatteja ajan hampaissa. Siitä on päästy osaamisvaatimuksiin ja niihin helmiin, joita odotamme  ja huoliin, joita tulevaisuudesta kannamme. Kootessamme yhteen näitä, olen veson vetäjänä ollut tarkkana kuin porkkana. Kun vaikka 60 maisteria päästetään spekuloimaan tulevaisuutta, voi tulos olla mikä tahansa. Vedä ne siitä sitten yhteen lennosta. Siitähän mulle maksetaan. Eilen kokonaisuus päätyi perusopetuslain 2§ kiteytykseen. Tänään päädyttiin OPS2016 laaja-alaisen osaamisen kuvauksiin. Mutta ajatukset, ihan helmiä. Vau! Minulla on sitten hienoa opetushenkilöstöä!

Tämän jälkeen olemme pelanneet keksimääni peliä, Oppilaan elämä pelissä. Peli on näissä vesoissa osoittautunut oikein toimivaksi. Jos kuutisenkymmentä aikuista opettajaa pelaa keskittymisen herpaantumatta yli tunnin setin ilman, että näkyvissä on yhtään kännykkää, ollaan kyllä aika ytimissä. Voi sitä naurun ja tunnekuohun määrää! Ja voi mahdoton, niitä hersyviä ihmiskohtaloita, joita pelimme tuottaa.

Näitä ihmiskohtaloja vesomme lopussa sitten myös jaamme. Ja pohdimme hiukkasen niiden vaikutuksia omaan toimintaamme. Mutta varsinainen työ alkaa vasta veson jälkeen, jokaisessa opetuksen ammattilaisen päässä.

Jos nämä vesomme saavat opettajat peilaamaan omaa toimintaansa ja sen vaikutuksia oppilaiden tulevaisuuteen, olemme onnistuneet. Vesoina nämä ovat onnistuneita. Paras veso ikinä, kommentoi kokenut opettaja. Se riittää minulle, tässä vaiheessa. Ennen sitä seuraavaa OPS2016-vesoa.