Sitran #uusikoulutus -foorumi matkusti ekskursiolle Yhdysvaltojen Bostoniin hakemaan innoitusta ja uusia ajatuksia ideoihin tulevaisuuden koulutuksen luomiseksi. Massachusettsin osavaltio sopiikin hyvin suomalaisten koulutusajatusten peilaamiseen, sillä vaikka USA ei olekaan kansainvälisessä vertailussa kärkikahinoissa koulutuskilpailussa, on MA osavaltiona tilastojen mitalipeleissä. Tänne siis suunnattiin. Etukäteen ohjelma oli nakutettu täyteen aamusta iltaan, mutta kuinka sitten kävikään...

image.jpg

Saapuessamme saimme kuulla, että lunta on tullut edeltävinä päivinä rutkasti, emmekä tiedä, pääsemmekö kaikkiin vierailukohteisiimme. Suomalaisen mielestä lunta ei ollut mitenkään erityisen paljon, mutta koska rapakon takana ei olla samalla lailla varauduttu talven tuloon kuin kotona, oli koko kaupunki lamaantunut.

Ja ensimmäisenä päivänä jouduimmekin jäämään MIT:n sijaan hotellin kokoustiloihin. Kuvernööri julisti hätätilan osavaltioon ja kaikki paikat laitettiin säppiin.

image.jpg

Ulkona oli ilma sananmukaisesti kuin venäläisessä elokuvassa, ja hassuttelimme kouluttavamme jenkit selviytymään lumentulosta, perustaen #uusiauraus -foorumin. Ja tulihan sitä lunta. Joku uutinen kertoi, että 60 senttiä vuorokaudessa, toinen, että pari metriä parissa viikossa ja kolmas, että enemmän kuin 40 vuoteen.

image.jpg

Ja mitä tekee suomalainen? Lähtee lenkille "peruspyryyn". Paikalliset kyselivät monessa kohtaa, että voiko meitä auttaa ja olemmeko eksyneet.

image.jpg

Anna-Sofia Berner Helsingin sanomista, Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta, Milma Arola Sitrasta, allekirjoittanut Ylöjärven kaupungista ja Bob Karllson Opetushallituksesta.

 

image.jpg

Tähän semisti erikoiseen tyyliin johti se, että villakangastakin alle piti tunkea kaikki mukaan tulleet lämpimät vaatteet.

Mutta hätätilasta riippumatta työskentely ei katkennut. Tiukasta aikataulusta pidettiin kiinni viimeisen päälle. Työskentelimme jokaisena päivänä kellon ympäri. Koska olimme jetlagista sekaisin, ei ollut ollenkaan kummallista, että aamuisin kymmenkunta foorumilaista aloitti päivänsä punttiksella viiden aikaan aamulla ja koulutuskeskustelu aloitettin aamiaisella seitsemän aikaan. Siitä kun sitten veti kevyen kellon ympäri koulutusajatuksissa, oli hyvä ysin aikaan painaa pää tyynyyn, vain noustaakseen aamulla taas salille. Mutta mitäs ne ajatukset sitten olivatkaan... Yritän kiteyttää teille kunkin päivän erikseen.