Palloliitto tarjosin joskus viime vuonna yhteistyömahdollisuutta kaupungillemme. He halusivat tulla kouluttamaan ja kehittäään välituntitoimintaa, mutta minä kaipasin jotain syvempää. Kerroin Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitaselle, että kaupunkimme on erikoistunut tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, ja haluaisin, että samalla kehitetään jotain tätä varten. Siitä se sitten lähti.

Palloliitto otti omaan Liikkuva koulu -hankkeeseen mukaan ylöjärveläisiä kouluja. Samalla parikymmentä ylöjärveläistä opettajaa ja aktiivista rehtoria kehitti ja pilotoi Reilu meininki -kannustekortit. Kortit toimivat hyvin, isotkin oppilaat tykkäävät niistä ja ne tukevat myös kuntamme opetussuunnitelmaa, johon tullaan jatkossa vieläkin vahvemmin kirjaamaan tunne- ja vuorovaikutustaitojen systemaattista opetusta (mm. uusia oppitunteja tuntijakoon).

image.jpg

Koululiikunta ja liikuntakerhotoiminta tarjoavatr mahdollisuuksia harjoitella toisten arvostamista ja kannustamista sekä itsensä ja toisten tsemppaamista kovaan yrittämiseen. Sääntöjen noudattaminen ja yhteispelin säännöt ja omien tunteiden hallinta kilpailutilanteissa korostuvat urheilussa ja liikuntatunneilla. Samoja taitoja tarvitaan elämässä yleensäkin.

Nämä kortit kouluillamme on siis kehitetty yksilöiden ja koko ryhmän positiivisen hengen huomioimiseen. Käytännön työkalu sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen kehittämiseen siis!

image.jpg

Opettaja voi käyttää näitä haluamallaan tavalla. Ylöjärvellä nämä tullaan jakamaan kaikille luokanopettajille. Näistä tullee muihinkin kuntiin piakkoin tietoa, ja varmaan Viitasen Markolta Palloliitosta voi kysellä myös!

Tässä näette jälleen pienen innovaation tuloksen. Hankkeessa on opettajien ja oppilaiden käytännöstä kehitetty työkalu. Toivottavasti tästä ideasta on teille iloa!