Joskus keväällä kirjoittelin teille siitä, että aion järjestää kaupunkimme opettajille vesotarjottimen, josta jokainen saa itse valita puolikkaan veson. Veson pitäjiksi sai ilmoittautua, mutta sai myös toivoa ihan mitä vaan kokonaisuutta tai kouluttajaa. Tarkoitus oli järjestää kymmenkunta koulutusta jokaiseen kahdeksaan vesoiltapäivään. Ei niitä niin paljon lopulta tullut, mutta kuusi-seitsemän kurssia kuitenkin jokaiseen iltapäivään.

 

Tänään ne sitten alkoivat. Vesotarjottimen päivä vaihtelee joka kuukausi maanantaista torstaihin, jotta johonkin osallistuminen ei haastaisi kenenkään yksityiselämää. Ilmoittautumisista huolehti yksi koulusihteeri ja kolmen järjestävän koulun rehtorit tilasivat sämpylät ja huolehtivat kahveista.

Ensimmäisen vesotarjottimen suosituimmat kurssit eivät sinänsä yllättäneet. Kuntamme tunne- ja vuorovaikutuspainotukseen liittyvä "Kun luokka haastaa opettajansa" ohjaavan erityisluokan opettajan pitämänä tuli tupaten täyteen. Saman aiheen seuraavakin koulutus on jo täynnä ja järjestimme aiheesta vielä kolmannekin iltapäivän. Tupaten täyteen tuli myös kurssi, jossa mietiskeltiin ulkona oppimista eri oppiaineissa uudessa opetussuunnitelmassa. Sama vetäjä vetää myös toisen aiheeseen liittyvän kurssin myöhemmin syksyllä.

Mutta kursseja järjestettiin myös, vaikka johonkin oli vähemmänkin tulijoita. Tällä kertaa pari kurssia yhdistettiin, mutta saimme käyntiin myös joustavien alkuopetusmallien pajan, erityisopetusmallin pajan sekä pajan, jossa yläkoulun matikistit voivat tutustua Geogebraan yläkoulun matematiikan oppimisen välineenä.

Näiden kurssien järjestelyt toden totta vaativat minulta aikaa ja vaivaa. Puhumattakaan Sari-sihteeriä, joka hoitaa ilmoittautumisrumban. Mutta uskon, että monipuolisen koulutustarjottimen tarjoaminen kannustaa opettajia lähtemään aktiivisesti myös muulloin koulutukseen. Jokaiselle jotakin vaihtoehto on siis haastava järjestää, mutta motivoiva monelle. Suosittelen mallia kyllä muillekin, tämän alun perusteella.

Huomenna iltapäivällä jatkan perehdytyshommissa, eli valtuustosaliimme saapuu tämän vuoden uudet opettajat perehdytykseen. Saapas nähdä, millaista porukkaa on luvassa!