Ainekohtaisten OPS-tekstien kommentoiminen on ovella: tekstit julkistetaan reilun kolmen viikon päästä. Luvassa pitäisi olla monenlaista uutta, mutta toisaalta kukaan ei tiedä, miten kommentointi olisi järkevää suorittaa, tekstiähän tulee satoja sivuja ja ainakin viime kommentoinnissa tekninen toteutus oli kommentoijalle todella vaikea: kaikki piti kirjoittaa yhdeltä istumalta, tallentaa ei voinut.

Ei kuulemma voi tälläkään kertaa. Ja koska emme edelleenkään tiedä, miten varsinainen kommentointi tehdään, on vähän haastavaa valmistautua koko kommentointiin.

Silti olemme Ylöjärvellä halunneet, että jokainen opettaja osallistuu tähän kommentointiin. Virittelee taas hieman ajatuksiaan kohti vuotta 2016. Ja siksipä aloimme suunnitella tätä kevään kommentointia jo kuukausia sitten.

Ylöjärvellä järjestetään koko kaupungissa yhteinen kommentointi-yt-aika. Samaan aikaan jokaisella koululla starttaavat työpajat, jotka on jaettu kouluille oppiaineittain ja ikäluokittain. Myös laaja-alaisen osaamisen näkökulma on otettu huomioon. Ja tällä samalla yt-ajalla jokainen opettaja saa siirtyä sille koululle, jossa kommentoidaan sitä kokonaisuutta, joka itseä eniten kiinnostaa. 

Jokainen koulu vastaa siis muutamasta oppiaineesta. Ja jokaisella koululla on sihteerit määriteltynä toiminnalle. Ryhmille on kehitelty yhteiset kysymykset, joiden näkökulmista tekstejä lähestytään. Sihteeri kirjaa kommentit ja tallentaa ne Office 365 -ympäristöön. Ja lisäksi tekstit laitetaan kaikkien nähtäville Wilmaankin. Ja niistä sitten minä kirjoitan koko kaupungin kommenttia ja osallistun seudulliseen kommentointiin.

Aikamoinen show, eikö totta? Ja ei ihan helppo järjestettävä: Aineet on pitänyt jakaa kouluille ja samaan aikaan huolehtia, että jokainen aine- ja kokonaisuus tulee huolehdittua. Koulut ja sihteerit tarvitsevat ohjeistuksen. Pajoihin pitää ilmoittautua, jotta kaikissa on porukkaa, mutta joku ei tule liian täyteen. Pelisäännöt kilometrikorvausten maksamiseen pitää olla selvänä ja kun ihan kaikkea ei tulevista teksteistä tiedetä, on moneen asiaan mahdoton valmistautua. 

Mutta. Jokainen pääsee mukaan, prosessiosallisuus, muistatteko? Jokainen pääseen kommentoimaan juuri sitä osiota, joka itseä eniten kiinnostaa. Tai sitten voi valita oman koulun ryhmän, eikä tarvitse nähdä vaivaa. Kollegat eri kouluilta tapaavat toisiaan ja aineryhmät läpi koko kaupungin kohtaavat. Ja OPS-tietoisuus kasvaa. Ihan jännittää, miten käy!