Koulujen ja oppimisympäristöjen rakentaminen ja peruskorjaaminen on meidän kaupungissa - onneksi - tuttua puuhaa. Silti yksi koulu sai odottaa korjaustaan ja laajennustaan vuosia. Tänään oli aika juhlistaa vuosien odotusta, Siivikkalan koulu ja Koulukallion päiväkoti vihittiin käyttöön!
Aurinkoinen ilma toi juhlaan juuri sitä valoa kuin tämä koulukin yhteisöönsä. Siivikkalan koulun arvoista tuttu keltainen gerbera kämmenellä, valo ja motto Yhdessä! oli läsnä tässä päivässä.
Sitä oli myös juhla! Juhlat eivät olleet pönötysjuhla merkkihenkilöille, vaan juhla lapsille! Siivikkalan koulumäen lapsen ovat viimein saaneet arvoisensa tilat. Juhlassa lapset olivat kunniavieraita ja keskiössä. Oppilaat esittivät muisteluna itse sanoittamansa biisin, jonka samat oppilaat esittivät pari vuotta sitten ensimmäisen osan harjannostajaisissa ekaluokkalaisina. Nyt kolmoset olivat lisänneet biisiinsä säkeistön. Molemmissa tilaisuuksissa läsnä olleena tämä liikutti minua suuresti. Tämä, ja monet muut juhlan ohjelmanumerot kertoivat hyvästä fiiliksestä Siivikkalan koululla. Rehtori Jutta Marjamäki muisti tehtyä työtä ja kiitti yhteistyökumppaneita ja omaa väkeä. Koulun entinen rehtori, sivistysjohtajamme Matti Hursti, muisteli remonttitoiveiden ensi hetkiä lähes parikymmentä vuotta sitten ja linjasi myös tulevaisuutta. Tämä Yhteispelissä kehittäjäkouluna toiminut koulu oli hyvä paikka kertoa myös siitä, että Ylöjärvi aikoo kulkea etulinjassa valtakunnallisessakin mittakaavassa, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisessa. Ensi kuussa lautakuntamme on nuijimassa lisätunteja nimenomaan tunne- ja vuorovaikutustaitojen systemaattiseen opettamiseen.
Juhlan jälkeen lähdimme tutustumaan uutuuttaan kiiltävään kouluun. Lasten työt ja oppitunnit, joita pääsimme seuraamaan, olivat kyllä ihan uskomattoman hienoja. Yritän välittää muutamia niistä ajatuksista, joita päässäni kierroksella pyöri.
Vuosien vanhan tavaran loppusijoituspaikkana toiminut koulu pääsi lopulta valitsemaan kalusteita ja opetustarvikkeita oppimisympäristöönsä. Tähän työhön opettajat ovat uppoutuneet uskomattomalla pieteetillä. Heille ei riittänyt se, että kalustetoimittaja kertoi, että tämä on suosituin oppilastuoli. He veivät luokallisen tuoleja oppilaille testattavaksi ja kysyivät lapsilta, mitä nämä niistä tuumaavaat.Kun lapset päivän päätteeksi valittelivat tuolien painavan lapsen selkää, heitä uskottiin. Ja etsittiin seuraavaa. Että sellainen markkinajohtaja ja markkinapuhe.
Samalla tavalla on suhtauduttu myös pedagogiikkaan. Tavaratilauksia tehdessään opettajat yrittivät urkkia vielä julkaisemattoman opetussuunnitelman luonnoksia, kuunnella tarkkaan hiljaisia signaaleja ja tehdä rohkeita ratkaisuja. Suunnaton työ, ja valitettavasti sellainen, joka liian usein unohtuu, ja valitettavasti sellainen, joihin ei rakennushankkeita suunniteltaessa budjetoida latin latia.
Kiertäessäni ehdin pohdiskella monenlaista oppimisympäristön rakentamista, vaikka sitä, miten teknisestä työstä ja luonnontieteestä voisi ja pitäisi rakentaa monialaisia oppimiskokemusta. Ja miten voisimme rakennetulla ympäristöllä tukea niitä kokonaisuuksia.
Kirjastossa osa hyllyistä odottaa vielä täytettä, mutta nyt täällä jo viihtyy! Tämä kirjasto oli yksi vanhaan taloon sovitettu tila ja sitä jäinkin miettimään. Monesti miettiessämme uusia oppimisympäristöjä mietimme uusien koulujen rakentamista. Usein miten rakennukset ovat jo olemassa ja kantavat seinät ovat paikallaan. Silloin pitää osata nähdä mahdollisuuksia ja tehdä niitä mahdottomuuksista. Siivikkalan vanha puoli, korjattunakin, tuntui hieman sokkeloiselta, mutta tiloihin oli mielestäni saatu hyvä fiilis. Arkkitehti oli onnistunut tässä, mutta suuri kiitos tilojen toimivuudesta kuuluu myös opettajakunnalle.
Toiminnallinen matematiikan oppiminen on ollut mielessäni paljon ja mietin usein, mikä sitä estää. Loppujen lopuksi nämä välineistöt eivät ole mitään saavuttamattomia materiaaleja millekään koululle, kysymys on lähinnä resurssien suuntaamisesta. Ja siitä, miten välineistöä käsitellään ja säilytetään. Siivikkalassa tavarat ovat paikallaan. Tätä on mietetty suunnittelussakin. Tarkoituskin on, ettei yksittäinen opettaja pesiydy luokkaansa loputtomasti, vaan kaikki perusluokat on kalustettu samalla kaavalla. Opettajalla on mukanaan rullilla kulkeva kaappi, johon hän voi omat henkilökohtaiset opetustarvikkeensa. Luokkien kaapit eivät siis ole henkilökohtaisia varastoja ja näin pidetään silmällä sekä tarvetta, järjestystä että pidetään huolta siitä, että hankitut tarvikkeet ovat käytössä. Ja kotiluokkaa vaihdetaan riittävän usein. Näin vaikka alkuopetuksen tavarat voidaan varastoida suunnitelmallisesti ja odottavat aina seuraavia pieniä koululaisia, kun isommat oppilaat siirtyvät seuraaviin perusluokkiin.
Meillä on kaupungissa jokaisessa luokassa hyvä perusesitystekniikka -tykit, dokumenttikamerat ja tuplanäytöt - mutta toki täällä on myös älytauluja. Opettajat ovat nähneet paljon vaivaa opetellessaan käyttämään kaikkia laitteistoja ja vempeleitä. Ja tapoja käyttää on monenlaisia. Tässä agentillamme Helillä on matikan tunti kolmosille menossa ja alla kuvaa erityisopetuksen tilasta.
Ihan jokainen soppi ei vielä ole ihan valmis, mutta pikkuhiljaa kaikki saadaan paikalleen.
Käytäville oli kiinnitetty ihania oppilaiden töitä. Tässä oli minusta hauska juttu:Oppilaan työhön oli laitettu qr-koodi, jonka lukemalla pääsi lapsen sähköiseen kuvataiteen portfolioon. Aika pikkujuttu, mutta tosi kiva!
Ja niinhän se on, että me opettajat rakastamme heittää itsemme peliin. Uusi musaluokka oli niin hieno, että emme malttaneet jättää sitä testaamatta. Hetkessä syntyi uusi bändi Sivistyksen hallinnon hullut:
Rummuissa sivistysjohtaja Matti Hursti, bassossa rehtori Kalle Nuoranne, keyboard rehtori Satu Sepänniitty-Valkama, laulamassa päiväkodinjohtaja Minna Mustakallio-Sorvari ja pianossa allekirjoittanut. Oppilaat olivat juuri tulossa musiikintunnille ja innostuivat iloisesti jammailustamme - Lumiukko ostoksilla!
Sivistysjohtaja Matti Hursti odottaa vuoroaan kiipeilyseinälle ;)
Ja yksi pöljä kokeilee kaikkea mitä voi.
Siivikkalan koulu on mottonsa veroinen. Tämä koulu on suunniteltu ja tehty yhdessä, siellä eletään ja opitaan yhdessä. Tästä on hyvä ponnistaa tulevaisuuteen!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.