Monet odottavat koulujen syyslomaa saadakseen hetken huoahtaa. Minä odotan koulujen syyslomaa saadakseni uppoutua suurempaan työtehtävään, jota haluan tehdä häiriöttä. OPS odottaa.

Sattumalta vapautunut tiistaipäivä viitoitti tällä viikolla tietä siihen, mitä aion ensi viikolla tehdä. Kaivoin esille Excelini, jonka työstin jo kesäkuussa OPS-perusteluonnoksen paikallisesti päätettävistä asioista. Vaikka olenkin pitkin matkaa täydentänyt tiedostoa, aloitin nyt lisäämään siihen niitä paikallisesti päätettäviä asioita, joita edellisestä luonnoksesta tähän uuteen on lisätty. Niitä on aika paljon. 

Samalla aloin käydä läpi jokaista alalukua. Jälleen kerran. Luin luvun 1. Päivitin luvun 1 paikallisesti päätettävien asioiden luettelon. Päivitin ekselini toisen välilehden, jossa kuvataan se, miten Ylöjärvellä kyseisen alaluvun paikallisesti päätettävät asiat hoidetaan. Osasta asioista tiesin jo, miten asia hoidetaan. Kirjoitin valmiita vastauksia, eri soluihin, jotta ne on helppo aikanaan siirtää ePerusteisiin. Merkitsin valmiit solut vihreällä, ne voidaan siirtää muokattavaksi ja kielentarkistuksille. Agentit, saatte pian hommia. Keskeneräiset merkitsin beigellä ("Elämä kulkee vääjäämättä kohti beessiä", tapasi entinen kuorokaverini sanoa). Ja samat värikoodaukset siirsin myös kokonaiseen listaan, josta voimme seurata kuntakohtaisen OPSin etenemistä.

Alaluvun 2 ehdin myös työstää: Samat hommat kuin ykkösessä, mutta lisäksi piirsin opetussuunnitelman arvoperustan, oppimiskäsityksen ja ylöjärveläisen strategiakärjen yhdeksi kuvaksi. Smart artiakin voi käyttää Excelissä. En tiennyt. Nyt tiedän. Ja lisäksi kuvasin kakkosluvun välilehteen neljä eri prosessia rinnakkain. Siitä tuli loistava. Olin ihan liekeissä.

Ja hei. Loput luvut jäivät ensi viikolle, jolloin aion työstää kyseisen Excelin käyttökuntoon kouluillemme. Kävin tätä työkalua läpi jo parin agentin kanssa ja hekin innostuivat. Hyvä niin, sillä sillä mennään, halusivat tai eivät! ;)

Keksin samalla toisenkin jutun. Toinen syyslomalle varaamani työtehtävä oli työstää meidän OPS-prosessin kotisivut uuteen Peda.nettiin. Olin jo saanut pohjan, mutta nyt keksin, että jaottelenkin sen OPS-perusteiden alalukujen mukaan. Ajattelin tehdä jokaisesta alaluvusta oman alasivuston, jossa työstömme käydään. Jos Teitä kiinnostaa, niin jossain välissä se olisi sitten kaikkien luettavissa.

Ja lisäksi aion nyt ryhdistäytyä! Siirsin koko homman työstön Office 365 ja aion nyt itse pakottautua käyttämään sitä alustaa. Myös siksi, että ymmärtäisin sen mahdollisuuksia paremmin. Mutta myös siksi, että agentit pääsisivät jatkuvasti kommentoimaan työtäni.

Kuulin myös eilen sattumalta, että monessa kunnassa seurataan meidän OPS-työn edistymistä. Jättäkääpä terveiset kommenttilooraan, on kiva kuulla Teistä muistakin, jotka saman haasteen edessä painitte. Ja terveisiä myös Kempeleeseen, jonka kollegani kanssa kävin tänään iltapäivällä mukavan puhelun OPS-työstämme. 

Mitä luulette, riittääkö minulla pureskeltavaa ensi viikoksi? Ei ehkä käy aika pitkäksi. Hyvää lomaa niille, joilla sitä on!