Blogihiljaisuutta on kestänyt jo aikamoinen tovi, ja lupaan jatkaakin sitä vielä, jotta oikeasti saan otettua etäisyyttä työhöni kesäloman aikana. Mutta hiljaisuus ei tarjoita sitä, että OPS-työssä olisi levätty laakereillaan, ehei. Ensinnäkin olen saanut suunniteltua koko kaupungin veson ensi helmikuulle ja saanut buukattua paitsi tilat, myös loistavat puhujat. Sen verran voin jo valottaa, että puhujien kentät ovat varsin monimuotoisia, tulevaisuudella on vahva ote vesossamme, ja päivään liittyy vahvasti koodauksen opettaminen ja QR-koodit. Työhyvinvointia unohtamatta!

Tämän lisäksi olen käynyt  koko OPS-luonnoksen paikallisesti päätettävät osuudet. Nehän on ripoteltu pitkin luonnosta, ja kun ne koottiin yhteen, tuli pelkästään niistä kolmattakymmentä sivua tekstiä. Tämän jälkeen tein Excel-taulukon, jossa arvotin jokaisen paikallisesti päätettävän osuuden: Jokaisen päätöksen kohdalla mietin, onko tämä sellaista, johon voimme aidosti sitoutua seudullisesti, vai onko päätös tehtävä kunnan tai kenties koulun tasolla. Ja tämä sama mietintä jokaisessa kohdassa. Lisäksi kirjasin vielä ohjaavat asiakirjat tätä työskentelyä varten, eli onko tällä asialla yhteyttä kuntakesuun, laatukortteihin tai lukuvuosisuunnitelmiin, tai kuvastaako joku tulospalkkiotavoitteistamme sitä.

Esittelin tuotokseni seudullisessa OPS-ohjausryhmässä viikko sitten. Ja näinhän se juuri oli. Vaikka kaikistakin niistä kohdista on hyvä keskustella yhdessä, oltiin pääsääntöisesti sitä mieltä, että pitää tarkasti miettiä, mihin näistä voimme aidosti sitoutua koko seudun tasolla. Pienempiä kuntia kyllä varmasti kylmää päätettävien asioiden määrä.

Omaa työtäni jatkoin vielä siitäkin: Kävin läpi jokaisen tavoitteen ja aikataulutin tavoitteet työstöryhmineen syksyyn 2016 saakka. Siis mitä milloinkin käsitellään, millä ryhmällä ja minkälaisella aikataululla. Mikä asia menee vaikkapa ensin pikkureksiryhmän työstöön, siitä rehtorikokoukseen ja aikanaan koulutuslautakuntaan. Ja vielä niin, että matkalla kuullaan ainakin sekä oppilaita että henkilöstöjä. Aikamoinen paletti. Mutta toimii juuri edellä mainittujen, työtämme jo muutenkin ohjaavien asiakirjojen kautta. Kehittelin myös samassa projektissani työskentelyalustan koko kunnalliselle OPS-työllemme jokaiselle koululle yhdessä ja erikseen. Pieni HEUREKA kävi kylässä Ylöjärvellä sinä päivänä.

Meidän OPS-työtä ihmetellään usein, ja joskus saattaa joku epäillä, että käytämmekö kaikki paukut jo alkuvaiheessa. Siitä tästä ei ole kysymys. Edellä mainittu työ antaa työrauhaa ryhmille työskennellä omien osioidensa kanssa ja sitä kautta paitsi luoda sitä paljon mainostamaani prosessiosallisuutta vailla paineita siitä, mitä vielä on tekemättä.

Tämän jälkeen oli hyvä siivota pöytä. Syksy lähtee ihan kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. Jo joutui armas aika ja lumipyry juhannusviikolla. Siitä huolimatta se on loma. Hyvää kesää lukijani!

1623734_10152477676447579_34008917837316