On ollut ilo saada tutustua Leenaan.

Itse asiassa tapasimme jo ensimmäisen kerran yli 20 vuotta sitten opiskellessamme opettajiksi Kajaanissa.

Leenan matkaa on ollut mielenkiintoista seurata sieltä opettajuuden ensimetreiltä nykyiseen teknologiateollisuuden toimenkuvaan. Väliin on mahtunut monta porrasta. Leena on nähnyt opettajuuden sekä sen, kuinka koulua ja kunnan sivistystoimea johdetaan. Harvalla tuntemallani henkilöllä on näin vahvaa koko kentän tuntemusta mukanaan. Tämä Leenan kulkema polku mahdollistaa laaja-alaisen näkemyksen opettajuudesta ja siitä, kuinka sitä tuetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaikka Leena onkin kokenut, raudan luja ammattilainen, on hän myös äiti, joka on kiinnostunut lasten vapaa-ajasta ja harrastuksista. Leenan jälkikasvu ja minun poikani pelaavat samassa jalkapallojoukkueessa ja usein tapaammekin otteluissa ja harjoituksissa. Pelin tiimellyksen ja kannustamisen ohessa on myös usein aikaa sparrailla koulutuspoliittisia asioita ja kenttäkuulumisia.

Minulla on ilo ja kunnia tavata viikoittain useita opettajia, rehtoreita ja sivistystoimenjohtajia ympäri Suomea. Leena on erittäin kiinnostunut kuulemaan, millaisia hyviä käytänteitä tai kehityksen kohteita kentältä kuuluu. Tämä osoittaa juuri sitä, kuinka Leena on valmis kehittämään opetuskenttää ja on kiinnostunut siitä, mitä opettajien perusarjessa tapahtuu. Tällaista johtajaa OAJ on mielestäni jo pitkään kaivannut, henkilöä, jolla on aito kiinnostus opettajan työtä ja opettajuutta kohtaan.

Työni puolesta seuraan tarkkaan digitalisaation kehittymistä, niin yhteiskunnassa kuin opetusmaailmassa. Oppilaitosten digitalisoituminen on nopeutunut ja etenkin Covid-aika etäopetusjaksoineen kiihdytti sitä entisestään. Tässä ajassa on tärkeää, että opettajat saavat tarvittavaa koulutusta ja välineitä toteuttaa tätä ”kansalaistaitoa”. Leena on ollut juuri niitä henkilöitä, joiden kanssa olen pystynyt kehittävästi keskustelemaan myös näistä asioista. Pidänkin erittäin tärkeänä, että tuleva OAJ:n johtaja kykenee monipuoliseen ja tulevaisuuteen suuntaavaan dialogiin.

Uusi OAJ:n johtaja tulee astumaan vaativaan tehtävään. Opettajuus ja sen arvostaminen on uudessa vaiheessa. Opettajan koulutukseen pyrkii yhä vähemmän hakijoita ja opettajuuden arvostaminen näkyy laskevana trendinä myös kansalaisten ja mediassa keskuudessa.

Uusi johtaja antaa kasvonsa, mielipiteensä ja osaamisensa tämän kurssin kääntämiseen taas ylöspäin. Jos jostakin henkilöstä tässä maassa on tähän vaativaan tehtävään, on se varmasti Leena. Uskon, luotan ja tiedän, että opettajat saavat Leenasta sen ”veturin”, joka pystyy parhaiten ajamaan opettajien asioita eteenpäin.

 

Janne%20konttinen.jpg

Blogin kirjoittaja Janne Konttinen toimii Advisor tehtävässä Pohjoismaiden suurimmassa IT-yrityksessä Ateassa.

Hänellä on takanaan ennen IT-maailmaan siirtymistä yli 15 vuoden kokemus opettajan työstä. Janne on toiminut myös Microsoft-oppilaitoskouluttajana sekä kouluttanut digitutor opettajia ympäri Suomea.