Olin jokunen viikko sitten uimarannalla ja kuuntelin paria pikkupoikaa, jotka lukivat älypuhelimestaan vanhoja pilalauluja. Yhtä en ollut kuullut ennen. Tai siis tätä säkeistöä.

Tiedän paikan kamalan,

koulun reksin kanslian.

Siellä meille karjutaan,

tärykalvot halkeaa!

Tänään Ylöjärven opetus- ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset kuulivat Vantaan sivistystoimen turvallisuusammattilaista Timoa. Paikalla oli myös oppilashuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisia. Kyllä kylmäsi välillä. Lapsemme voivat huonosti. Ryhmissämme on paljon lapsia, joiden paikka olisi jossain ihan muualla. On oppimisen pulmia. On kurinpidollisia pulmia. On oppilashuollollisia pulmia. Yleensä sopiva cocktail näitä edellisiä. On monenlaista huolta ja murhetta. Välillä yritämme koululla hoitaa myös perheen ongelmat ja huolet ja murheet. Ja täytämme jos jonkinlaista plankettia.

Päivän aikana kävimme koulurauhalainsäädäntöä läpi. Oppilaan tutkimista. Kiinnipitoa. Kasvatuskeskustelua. Määräaikaista erottamista. Ja sellaista. Mutta jälleen mietin ihan samaa juttua. Jos on ongelma, koulun työntekijät yrittävät järjestää koko asian. Viimeiseen saakka. Emme tietenkään pysty siihen. Loputtomalta tuntuvan työn jälkeen saamme1kenties lapsen sairaalajaksolle, joskus. Jokusen viikon päästä lapsi palaa luokkaan mukanaan paperi, jossa sanotaan, että tarvitsee henkilökohtaisen avustajan. Luultavasti siihen ei ole mahdollisuutta, tuki järjestetään niin hyvin kuin pystytään. Ja oppilas on jälleen luokassa - vaikka hänen pitäisi olla ehkä jossain ihan muualla.

Meille puhuttiin teräaseista koulussa. Ampuma-aseista. Huumeista. Päihteistä. Väkivallasta. Tappouhkauksista. Pahoinpitelyistä. Eläinrääkkäyksestä. Tahallisesta vahingoittamisesta. Kiireellisistä huostaanotoista. Uhkaavan henkilön kohtaamisesta. Kuulostaa marginaalilta. Ja voi. Noin 15 vuoden työkokemukseeni koulumaailmassa sisältyy näitä kaikkia muodossa ja toisesta.

Näille alttiiksi joutuu myös moni lapsi, jonka lähetämme kouluun. Minut pysäytti tänään myös lause: "Nähty väkivalta on lapselle yhtä vahingollista kuin koettu väkivalta." Ja kuinka usein monet lapsistamme joutuvat näkemään koulussa kiinnipitotilanteen?

Huomenna kouluttaudumme yksilökohtaisen oppilashuollon merkeissä. Sama huoli jatkuu. Nyt yritämme keksiä keinoja selvitä niistä. Toivottavasti olemme hyviä siinä.