kokeilu7.jpg

Kaikki tämän blogauksen kuvat opiskelijoiden dokumentaatiota koulutuskokeilusta.

Huh! Nyt on onnellisesti ohi se, mikä yllä olevassa kuvassa oli juuri alkamassa. Jyväskylän OKL:n opettajaopiskelijat valloittivat alkuviikoksi Ylöjärven Veittijärven koulun ja käänsivät oppilaiden koulupäivät kolmeksi päiväksi kaupunkiseikkailuksi kaupungissa nimeltä Toffolandia. Viikon aluksi Toffolandian pormestari Toffo toivotti oppilaat tervetulleiksi ja jakoi kansalaisensa töihin. Ikäsekoitteisissa ryhmissä lähes 400 oppilasta siirtyi ryhmäytymään seuraavien päivien työpisteisiinsä: Kuka pankkiin, kuka ravintolaan, kuka päiväkotiin, kuka taidegalleriaan. Tai vaikka poliisiasemalle. Ja siitä se sitten alkoi.

kokeilu.jpg

Luokissa ryhmäydyttiin pienet ja isot yhdessä ja loppupäivästä päästiin jo ideoimaan tulevaa. Oppilaat keksivät mitä hurjimpia  ideoita ja opeopiskelijat kannustivat oppilaita mahtaviin suorituksiin. Ensimmäinen päivä oli melkoista hässäkkää, mutta siitä selvittiin.

kokeilu2.jpg

Toisena päivänä alkoi rastien ideointi ja rakentaminen. Syntyi ravintoloita, sairaala, unelmakoulu ja postitoimisto.

kokeilu4.jpg

Ihan varma en ole, montako toimipistettä Toffolandiaan syntyi. Touhu oli melkoinen ja joka paikassa kaikki olivat hommissa. Viimeinenkin säheltäjä rauhoittui hoitamaan omaa jobiaan ja ideat alkoivat muuttua toimipisteiksi ja tehtäviksi.

kokeilu5.jpg

Iloiset opiskelijat auttoivat lapsia, valvoivat välillä välitunteja ja jokaisella oli melkoinen aikataulu. Koulun omat opettajat oli ajettu koulutukseen tai he saivat rauhassa observoida oppilaitaan tai muutoin koulun toimintaa.

kokeilu6.jpg

kokeilu1.jpg

Toffolandian pormestari Toffo oli mitä suosituin kansalaistensa keskuudessa. Toffo jakoi välituntisin nimmareita ja jonot kiemurtelivat kymmenien metrien mittaisena.

tof2.jpg

Toisen päivän lopuksi pisteet olivat valmiina. Jokaiseen kaupungin toimipisteeseen oli kehitelty lavastus ja noin parin kymmenen minuutin tehtävä. Unet taisivat kaikilla jäädä lyhyeen, kun kaupunkiseikkailun finaalia odoteltiin.

tof3.jpg

Kolmantena päivänä oppilaat pääsivät kiertämään Toffolandian eri toimipisteitä ja suorittamaan tehtäviä. Oppilaiden kauloissa roikkui eri värisiä nimilappuja, joista selvisi muun muassa se, oliko oppilaalla kuvauslupaa kotoa. Uskomattoman hienoa oli, että vaikka sadat oppilaat ja kymmenet aikuiset kiersivät koulua, oli kaikkialla rauhallista ja organisoitua toimintaa. Pisteet olivat motivoivia, jokaisella oli tekemistä, eikä minkäänlaisia isoja ongelmia ilmennyt. Kaikilla oli mahdottoman kivaa.

tof.jpg

Eikä siinä vielä kaikki! Pistetyöskentelyn ympärille oli kietoutunut vielä uskomaton mysteeri, jota oppilaat kaupunkiseikkailussaan ratkoivat! Pormestari Toffo sai avukseen Etsivätoimiston Neiti Näpsän, joka osoittautui ilmeisen taitavaksi etsiväksi, auttaessaan Toffoa ja lapsia ratkomaan arvoituksia ympäri Toffolandiaa.

tof5.jpg

Toffoa meinasi välillä pelottaa ja ihan itkettää, kun hän pitkin päivää sekä vastasi toimittajien kyselyihin (siis ihan oikeiden lehti- ja radiotoimittajien) ja etsi vihjeitä, joilla mysteeri ratkaistaisiin. Näin onnellinen Toffo oli, kun mysteeri päivän päätteeksi avautui!

Veittijärven koululla on takana uskomattoman hieno kokeilu yhdessä Jyväskylän opettajankoulutuslaitoksen 1.-3. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille. Teimme jotain ihan uudenlaista ja olemme koska vain valmiina kokeilemaan tällaista myös uudelleen. Kokeilumme kuvauksen ja palautteen pääset näkemään #Koulutuskeskiviikossa 11. marraskuuta! Pysypä kuulolla!

Toffolandia koulutuskokeilu on myös Sitran #uusikoulutus -foorumin kokeilujen tulosta.