Vanha sanonta väittää, ettei sota yhtä kaipaa.

Ylöjärven kaupungin opetuspäällikkönä vuoden 2012 maaliskuun alussa aloittanut Leena Pöntynen on malliesimerkki innovatiivisesta ja aikaansaavasta työjuhdasta, jonka läsnäolon tai katoamisen huomaa varsin rivakasti.

Muistan tarkasti Pöntysen ajan ylöjärveläisen koululaitoksen palveluksessa. Hänen toimeliaisuutensa ansiosta opetustoimesta alkoi singahdella erittäin kiinnostavia uutisia. Ne olivat voimakkaasti myönteisiä. Lapsiin ja nuoriin liittyvät jutut kiinnostavat tunnetusti paikallissanomalehden lukijoita: koululaisia, äitejä, isiä, isovanhempia, kummeja, tätejä sekä setiä.

Ylöjärvi on ollut liki kolmen vuosikymmenen valtakunnallisestikin tarkasteltuna poikkeuksellisen voimakkaasti kasvanut ja kehittynyt kunta. Se on asumisen ja yrittämisen mallikunta. Paikkakunnalla vallitsee myönteinen pörinä, halu on maamme kuntakentän a-luokkaa.

Pöntysen aloitteellisuus ja toimeliaisuus täydensivät merkittävästi ylöjärveläistä etukenoa. Ala- ja yläkoulut sekä lukio, kaikki opetukseen liittyvä ymmärrettiin mahdollisuudeksi ja vetovoimatekijäksi. Lapsiin ja koululaisiin sijoitettu euro on ollut investointi tulevaisuuteen.

Opetuspäälliköllä on varsin paljon konkreettista valtaa mutta myös karismaattista arvovaltaa. Pöntynen kunnostautui siinä, että koulut ja niissä annettava opetus ovat kaupungin bränditekijöitä. Ne ovat elinvoiman lähteitä. Monet lapsiperheet ovat valinneet Ylöjärven uudeksi kotipaikkakunnakseen sen korkeatasoisten koulutuspalveluiden johdosta.

Vaikka Ylöjärven kaupungin palkkalistoilla on satoja työntekijöitä, Leena Pöntysen aurinkoiset kasvot ja aktiivinen persoona tulivat hyvin nopeasti tunnetuiksi ylöjärveläisten keskuudessa. Häntä arvostettiin niin kaupungintalossa kuin eri kouluilla nimenomaan me-hengen vahvistajana.

Kaikki tiedämme, että hyvä kello kuuluu kauaksi. Pöntysen kello soi myönteistä kaikua koko hänen Ylöjärvi-vuosiensa aikana. Hän oli myönteisen ja kuuntelevan huippuammattilaisen maineessa. Se, että on helposti saavutettava, on merkityksellinen asia punaisten ovivalojen ja automaattisten puhelinvastaajien aikakaudella. Suuri yleisö huomaa, kun joku rakastaa haasteita ja haluaa sydämestään ratkaista ongelmia. Murheetonta työtä ei ole olemassakaan. Juttu onkin siinä, että kielteiset asiat jalostuvat hyviksi jutuiksi.

Eteenpäin elävän mieli. Kun sain tiedon vuoden 2016 alussa Pöntysen siirtymisestä uusiin haasteisiin, olin Ylöjärven kaupungin ja sen koulutoimen takia hetken alavireinen, mutta varsin äkkiä oivalsin, että pian Pöntysestä kuullaan valtakunnallisilta areenoilta.

Kun ihminen on itseään isommalla asialla, hän on paras mahdollinen valinta pestiin kuin pestiin. OAJ:n puheenjohtajuus on posti, jossa tarvitaan suurisydämistä ja nokkela-ajatuksista heittäytyjää. Työmaana on koko Suomi, erilaisten maakuntien ilmeikäs maa. Tiedän, että valituksi tultuaan Pöntynen on niin Etelä- kuin Pohjois-Suomen ja Itä- sekä Länsi-Suomen asialla.

2022%20Matin%20kuva%20Leenalle%20PART_16

 

MATTI PULKKINEN
Maakunnan Matti 
Akaan Seutu, Lempäälän-Vesilahden Sanomat, Oriveden Sanomat, Sydän-Hämeen Lehti, Ylöjärven Uutiset ja SUN Radio 
Maakuntakoordinaattori
Ylöjärven uutisten päätoimittaja 1997-2017