Työskentely hiljaisessa kaupungintalossa on luksusta, johon arjen hulinassa harvoin pääsee tutustumaan. Tänään olin kuitenkin työpaikalla jo heti seitsemän jälkeen käynnistelemässä viikon OPS-työskentelyä, kun koululaiset ja opetushenkilöstö nautti ansaitusta syyslomastaan. Olin työskentelyajastani niin innoissani, että meinasin aloittaa jo sunnuntaina kotona. Hillitsin kuitenkin itseni ja aloitin vasta aamulla.

Tänään kävin läpi uuden OPS-luonnoksen lukuja 2-5. Sain kahlattua ne läpi, suunniteltua toiminnan ja kirjoitettua toimintaa kuvallisempaan muotoon uusia kotisivujamme varten. Toivon, että saamme Ylöjärven OPS-kotisivut julkaistua marraskuussa. Mutta sitä ennen pitäisi tuottaa melkoisesti sisältöä. Voin myös kertoa, ettei työskentelyni todellakaan alkanut nollasta, mutta huomasin siirtäväni Exceliin ja Power pointiin monta marinoitunutta ajatusta ja myös muutamia uusia ideoita.

Pääsin siis tänään aidosti kiinni uudenlaisen toimintakulttuurin kehittämiseen, kehittämistä ohjaaviin periaatteisiin, laaja-alaiseen osaamiseen ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Sain tehtyä pohjan kevään puolikkaalle vesolle, jonka ajatus oli kyllä ollut jo mielessäni aiemminkin, mutta jota olin sysännyt eteenpäin siksi, ettei ollut ehtinyt riittävästi syventyä perusteluonnoksen tekstin rakenteeseen siltä osin. Huhtikuinen veson puolikkaamme tulee perustumaan eri ammattilaisten sytykepuheenvuorojen ja oppilaslähtöisten ryhmien työskentelyn vuoropuhelulle. Kuulostaapa hienolta, kun sen noin sanoo. Ja sitä se onkin! En malta odottaa!

Ehdin myös tänään suunnitella agenttien vetämän iltakoulun rehtoreille ja koulutuslautakunnan jäsenille. Tarkoitus olisi rakentaa puolittain messutyyppinen rakennelma, jossa toiminnallisesti tutustutaan laaja-alaisen osamisen lähtökohtiin, arvioidaan näiden tärkeyttä ja painoarvoa itselle ja mietitään vielä toimintaympäristön kehittämistä ohjaavia periaatteita. Aika paljon taas kolmeen tuntiin, mutta meidän agentit pystyvät siihen kyllä. Se on kyllä melkoinen tehopakkaus vedettäväksi, agenttiryhmä. Pistäisin melkein sydämen tuohon hypetykseksi, jos tämä Vuodatus tunnistaisi sen. No. Laitanpa kuitenkin! <3

Kun näitä pyöritteli ruudullaan joutui ottamaan myös kantaa lukuvuoden 2015-2016 vesoihin ja niiden sisältöihin ja sijoittumiseen. Samalla sieluun hiipi pieni varjo: Moni ihminen on sanonut minulle, että minne teillä on niin kiire, miksi te olette aloittaneet niin aikaisin. Ja nyt, kun yritän sisällyttää yhteisiin toimiimme kaikki ne asiat, mitä pidän tärkeänä, huomaan, että jos meillä, aikaisin aloittaneilla on niin haastavaa sisällyttää kaikki tärkeä yhteisiin keskusteluihimme, mitenkäs ne kunnat, jossa toimintaa vasta aloitellaan? Riittääkö kunnissa paukkuja arkisen aherruksen lomassa tehdä vielä OPSia, käydä keskusteluja, miettiä, pohtia ja vähän kirjoittaakin? Vai syökö kiire ja asian paljous terän tästä loistavasta mahdollisuudesta uusintaa ammattiamme, toimintaamme ja lastemme tulevaisuutta?

Siinä on iso haaste! Huomasin tänään Twitterissä, että Suomen Rehtorit oli alkanut seuraamaan minua! Tervetuloa. Teidän ajatuksianne, kommenttejanne ja johtamista tarvitaan tässä prosessissa! Tsemppiä jokaisen kunnan prosessiin! Palaan loppuviikosta vielä kertomaan teille, mihin saakka minä pääsin.