Käytin viime viikolla yhden lomapäivän harrastaakseni jotain, mitä teen työkseni. Sain kutsun hundrED-hankkeen julkistamistilaisuuteen. Yhdistelin tapahtumaan muitakin mielenkiintoisia tapaamisia ja niinpä matkasin jälleen isolle kirkolle Helsinkiin.

image.jpg

Tunnen melkoisen joukon opetusalan väkeä ja aamuiseen tilaisuuteen Maximiin oli saapunut elokuvateatterillinen väkeä. Oli hauskaa tavata jälleen sitä porukkaa, joka laillani innostuu opetusalan kehittämisestä!

Hankkeen luova johtaja Saku Tuominen avasi lähtökohtiaan, opetusministeri antoi tukensa hankkeelle, yksi kovasti arvostamani opettaja, Pekka Peura kertoi omista opetuksen kehittämisajatuksista. Mutta yksi tärkein ajatus tuli Saku Tuomiselta Siltamäen oppilaiden noustessa lavalle: Oppilaat ovat uudistuksemme ytimessä. Se, miten he viihtyvät koulussa. Se, miten he kokevat kouluun tulemisen. Se, miten he haluavat oppia.

Yritän pitää aina työssäni mielessäni sen, ettei meillä kenelläkään olisi töitä opetusalalla, jos oppilaita ei olisi. Kaikki kehittäminen pitääkin tehdä niin, että lopulta oppilas hyötyy. Se ei tarkoita sitä, että tekisimme juuri niin kuin lapset ja nuoret haluavat. Mutta emme saa kehitystohinassamme unohtaa heitä koskaan!

image.jpg

Alkamassa on mielestäni aivan upea ja uudenlainen hanke. Mukaan valitaan 100 visiota, 100 innovaatiota ja 100 kokeilua, kovalla kunnianhimotasolla niitä kehitetään eteenpäin. Hankkeen idea on keksiä uutta tai kehittää olemassa olevaa ja meidät kaikki on kutsuttu näihin hippoihin. Hankkeen rajat asetetaan K-12 kouluihin - peruskouluun ja lukioon. On helppo kysyä, miksei esiopetus tai miksei ammatillinen. Mutta ei, nyt rajat ovat tässä. Mukana on kolme kovaa O-kirjaimella alkavaa yhdistelmää: OKM, OPH ja OAJ. Tukensa hankkeelle antaa Teknologian 100-vuotissäätiö, DNA, OP ja Supercell.

image.jpg

Jos yhtään tiedätte, millainen minä olen innostumaan, niin arvaatte, että olen ihan liekeissä: Miten voisin auttaa vaikka meidän Ylöjärven kouluja lähtemään mukaan! Tiedän, että meillä on monta hienoa juttua, joilla voisi pyrkiä mukaan. Mutta niin on teillä muillakin! Ottakaapa tämä opettajanhuoneessa tai -kokouksessa puheeksi. Tutustukaa www.hundred.fi . Lähtekää mukaan ja inspiroitukaa! Ja jos tällä kertaa ette ole mukana kehittämässä, olkaa mukana seuraamassa. Näiden kaikkien kokeilujen tulokset annetaan näet käyttöömme Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017.Mutta nyt ei kun yrittämään joka ikinen!